Przeciętny człowiek wie, co to są tłuszcze, witaminy, węglowodany i cukry. O aminokwasach mówi się niewiele. A szkoda, bo to właśnie one odgrywają wiele kluczowych ról w organizmie człowieka.
Czym są aminokwasy
Aminokwasy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z nich to bowiem powstają białka. Mówi się, że białko jest niezbędnym składnikiem diety i po części jest to prawda. Jednak organizm nie przyswaja białek w takiej formie, w jakiej mu ich dostarczamy, ale wyodrębnia z nich aminokwasy i sam buduje białka. I chociaż pozornie wydaje się to mało logiczne, warto dbać o to, by w codziennym menu znalazły się różne rodzaje produktów (nie tylko białek), tak, by dostarczyć organizmowi wszystkich rodzajów aminokwasów.
Rodzaje aminokwasów
Znane jest dwadzieścia różnych aminokwasów, które dzieli się na trzy grupy:
– Aminokwasy egzogenne – dostarczane są z zewnątrz razem z pokarmem. Nasz organizm nie jest w stanie zsyntetyzować ich samodzielnie. W tej grupie znajdują się: fenyloalanina, tryptofan, walina, lizyna, metionina, leucyna, izoleucyna i treonina. Wymienione aminokwasy biorą czynny udział w budowie białek i ich obecność w diecie jest konieczna.
– Aminokwasy półegzogenne – częściowo wytwarzane w organizmie, częściowo dostarczane wraz z pożywieniem. W tej grupie znajdują się tylko cztery aminokwasy: tyrozynę, cysteinę, cystynę i histydyna.
– Aminokwasy endogenne – zdrowy organizm ludzki (Czytaj: Choroby, przy których należy stosować żywienie medyczne) wytwarza je samodzielnie i nie zachodzi konieczność dbania o ich obecność w diecie. Do aminokwasów endogennych zaliczamy:alaninę, glicynę, hydroksyprolinę, serynę, prolinę, argininę, kwas asparaginowy i kwas glutaminowy i prolinę.
Rola białek w organizmie człowieka
Aminokwasy są składową częścią białek, można więc powiedzieć, że pośrednio odpowiadają za te same funkcje, co białka. Do najważniejszych należą: funkcje trawienne, regeneracyjne, transportowe, regulujące, budulcowe. Białka odpowiadają też za wymianę informacji między komórkami. (Czytaj: http://zywieniemaznaczenie.pl/jak-bcaa-dziala-na-nasz-organizm-w-stanie-choroby/ ). Poszukując dobrych źródeł aminokwasów, trzeba szukać łatwo przyswajalnych białek. Ogólna zasada głosi, że białka pochodzenia zwierzęcego (poza mięsem także jaja i mleko) są lepiej przyswajane przez organizm niż białka pochodzenia roślinnego, nawet jeśli weźmiemy pod uwagę wysokobiałkowe rośliny strączkowe. Białko jaja kurzego uważane jest za najbogatsze w aminokwasy, zawiera ono komplet – 20 aminokwasów. Inne produkty zawierają tylko część, dlatego tak ważne jest, by różnicować dietę.