Dodaje energii, poprawia nastrój i wybornie smakuje – na pytanie, jak działa kawa ziarnista, każdy, kto lubi pić espresso, latte czy cappuccino, poda przynajmniej jeden z tych argumentów. Napój przygotowywany z niewielkich prażonych ziaren doskonale służy jako składnik deserów oraz ciast. Czym się różni kawa mielona od rozpuszczalnej? Jak przygotować ją, aby zachowała swój smak i aromat?
Kawa ziarnista – skarb Afryki
Aromatyczna, dodająca energii kawa to pochodzący z Etiopii napój sporządzany z odpowiednio przetworzonych i zmielonych ziaren kawowca – wiecznie zielonych krzewów lub niewielkich drzew pochodzących głównie z terenów Afryki. Już w I tysiącleciu p.n.e. Etiopczycy zbierali nasiona z dziko rosnących kawowców, które gotowali z dodatkiem soli oraz masła. Dopiero około XIV wieku, gdy arabscy kupcy przywieźli kawę do Jemenu, mieszkający tam Beduini opracowali metodę prażenia i mielenia ziaren, tworząc charakterystyczny, lekko gorzki napar. W kolejnych stuleciach kawa ziarnista szybko zyskała wielu zwolenników, by w czasach obecnych stać się jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie.
Jak powstaje kawa mielona?
Kawa uprawiana jest w ponad 70 regionach strefy tropikalnej obu Ameryk, w Afryce, Azji oraz Australii i Oceanii. Rodzaj ziemi, sposób uprawy, klimat oraz różnice temperatur to tylko niektóre z wielu czynników mających bezpośredni wpływ na smak powstałego z ziaren napoju. Jak powstaje kawa mielona? Gdy owoce kawowca osiągną odpowiedni stopień dojrzałości, zostają zebrane, umyte a następnie pozbawione skórki i miąższu. Kolejnym etapem jest suszenie metodą suchą lub mokrą, polegającą na wcześniejszym namaczaniu ziaren przez około półtorej doby. Oczyszczone, suche ziarna po wcześniejszym posortowaniu trafiają do palarni, gdzie są prażone w temperaturze do 240°C przez około 2-20 minut. Powstała w ten sposób kawa ziarnista zostaje zmielona, odważona i zamknięta w hermetycznych opakowaniach gwarantujących zachowanie jej świeżości oraz wszystkich walorów smakowych.
Czym jest kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna to niewielkie granulki lub sypki proszek składający się z osuszonego ekstraktu pozyskanego z ziaren kawowca. Ogromną zaletą tego rodzaju kawy jest łatwość i szybkość przyrządzenia napoju, bez konieczności użycia profesjonalnego ekspresu lub zaparzacza. Do przygotowania napoju niezbędna jest uprażona wcześniej kawa mielona, z której następnie usuwa się wodę poprzez suszenie rozpyłowe (odparowanie) lub liofilizację (zamrożenie i usunięcie kryształków wody). Obydwie z tych metod pozwalają na zachowanie niemal wszystkich właściwości oraz składników mineralnych znajdujących się w ziarnach, dzięki czemu w kilka chwil po zalaniu kawy wrzątkiem można uzyskać intensywny napój o głębokim smaku i pełnym aromacie. Kawa rozpuszczalna doskonale się sprawdza nie tylko do przygotowania aromatycznego napoju, ale także jako składnik wielu smacznych potraw lub deserów, np. słynnego włoskiego tiramisu, pysznej mrożonej frappe albo aromatycznego tortu z kremem kawowym.